Voorstelling kernkompas in Lummen

Op 18 november 2022 werd het kernkompas overhandigd door gedeputeerde van Economie Tom Vandeput aan burgemeester Luc Wouters en schepen van lokale economie Rita Moors. Daarmee werd het traject ‘Naar de Kern Compact’ in Lummen afgerond.

Digitalisering en globalisering stellen de traditionele functies van het centrum op de proef, maar dat brengt ook kansen met zich mee. Zo is er bijvoorbeeld steeds meer vraag naar authenticiteit en kwaliteit, persoonlijk contact en duurzaamheid. Denk aan trends als sharing en co-creatie. Om de handelskern nieuw zuurstof te geven, gaan we op zoek naar het bijzondere, de unieke troef of het ‘DNA’ van elke stad of gemeente. Dat DNA is de richting, het fundament waarop zich een innovatief, duurzaam en verbindend ondernemerschap kan ontwikkelen. Het DNA moet daarom meer zichtbaar worden en gaan ‘leven’ voor handelaars, bewoners en bezoekers.

Voor een fusiegemeente als Lummen kan het uitdragen van het DNA als fundament een flinke meerwaarde betekenen, zowel in éénmaking als in ondersteuning van de grote diversiteit die de gemeente maakt tot wat ze is.

Via dit traject bracht de provincie Limburg met de steun van UNIZO en ABM professionele (retail)experten, lokale handel & horeca en andere stakeholders van Lummen samen rond de tafel. Samen zijn we op zoek gegaan naar het DNA van Lummen, naar de unieke identiteit waarin elke Lummenaar zich herkent. Dat DNA wordt vertaald in een scherpe focus die de basis is voor duidelijke keuzes en initiatieven die het centrum van Lummen op een duurzame manier versterken.

Het DNA van Lummen laat zich het best samenvatten onder de noemer ‘Lummen van binnenuit verbinden’.

Het kernkompas vormt het eindrapport waarin een aantal nieuwe ontwikkelingspistes en
-kansen voor het handelscentrum worden beschreven om te anticiperen op de gekende uitdagingen zoals toenemende leegstand, winkelbeleving, e-commerce, …
De focus voor Lummen ligt hierbij op het Gemeenteplein en de straten daarrond.

"Naar de Kern"-project moet bewijzen dat Lummen meer is dan enkel de poort naar Limburg
In Lummen is het "Naar de Kern"-project afgerond. De meeste inwoners lijken het erover eens te zijn dat een groener marktplein meer mensen naar het centrum kan lokken.
Lees meer

Lees je graag meer over het NDK Compact-traject van Lummen of ben je benieuwd naar onze andere ‘Naar De Kern’-projecten? Ga dan naar de website www.naardekern.be

Deel dit bericht

More Posts

Neem vrijblijvend contact met ons op!

%d bloggers liken dit: